Global Business Identifier (GBI) – Handelstransformatie-initiatief

De Border Interagency Executive Council (BIEC) heeft een nieuwe Evaluative Proof of Concept (EPoC) ontwikkeld, die drie verschillende entiteitsidentificaties zal testen en zal bepalen welke combinatie het meest optimaal is voor unieke identificatie: de belangrijkste juridische entiteiten, hun eigendomsrollen en specifieke locaties in wereldwijde supply chain-functies. De GBI EPoC streeft ernaar om te opereren binnen de geautomatiseerde commerciële omgeving met plannen voor lancering in het voorjaar van 2022.

Tijdens de Virtual Trade Week zagen de aanwezigen een presentatie, waar de U.S. Customs and Border Protection (CBP) zei dat er in het boekjaar 2020 meer dan 365.000 actieve importeurs van record waren, evenals 16.500 douane-makelaars. Hoewel deze filers verplicht zijn om een identificatienummer van de fabrikant / verzender in te dienen voor alle importen, verklaarde CBP dat MID de gegevenskwaliteit, rijkdom en uniciteit mist die nodig zijn voor nauwkeurige inzichten in de toeleveringsketen. Dit probleem betreft het enorme aantal zendingen dat het CBP afhandelt, dat in het boekjaar 2020 28,5 miljoen vrachtcontainers, 32,8 miljoen importzendingen en 148 miljoen zendingen met minimale waarde per vliegtuig omvatte, plus 94 miljoen per vrachtwagen.


De GBI voorgestelde oplossingen

Lei (Legal Entity Identifier)

LEI is een 20-cijferige, alfanumerieke id met onderliggende referentiegegevenselementen die uniek zijn voor een rechtspersoon.

Vanaf 2022-04-13 zijn er wereldwijd 2.112.123 LEI’s uitgegeven en de aantallen groeien snel.

Data Universal Numbering System (DUNS)

DUNS is een 9-cijferige numerieke en niet-indicatieve identificatiecode die unieke bedrijfsvestigingen identificeert met een bibliotheek van meer dan 200 referentiegegevenselementen.

Meer dan 300 miljoen DUNS have wereldwijd.

Global Location Number (GLN)

GLN is een 13-cijferige numerieke id met verschillende sets onderliggende referentiegegevenselementen die kunnen worden aangepast aan locatie, functie en bewerkingen.

Meer dan 2 miljoen bedrijven gebruiken GS1-bedrijfsstandaarden en 100 miljoen producten dragen GS1-barcodes.


GBI evaluatieve proof of concept

CBP heeft verklaard dat de interagency-werkgroep al bezig is met het creëren van een evaluatie proof of concept dat de voorgestelde oplossingen zal testen en de beste combinatie van deze three entity identifiers zal identificeren die op unieke wijze het eigendom, specifieke bedrijfs- en wereldwijde locaties en supply chain-rollen en -functies identificeren. De vrijwillige deelnemers aan de test moeten alle drie de id’s voor de fabrikant / producent, verkoper en verzender (ongeacht of ze al dan niet dezelfde entiteit zijn) indienen via de Automated Broker Interface. Het indienen van identificatiegegevens voor de distributeur, exporteur en verpakker blijft optioneel. Maar totdat de volledige evaluatie van de test is uitgevoerd, zal MID nog steeds vereist en parallel worden geaccepteerd.

De test omvat 10 landen: het vasteland van China, Australië, Canada, Nieuw-Zeeland, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, Mexico, Vietnam, Italië en Singapore.

De test omvat 6 productcategorieën: alcohol, medische hulpmiddelen, persoonlijke artikelen, zeevruchten, speelgoed en geretourneerde Amerikaanse goederen.

Daarom kunnen handelsleden die zaken doen in een van de genoemde landen en een product in een van deze categorieën importeren, deelnemen.