LEI-NUMMER AANVRAGEN
LEI-nummer aanvragen is een eenvoudig drie-stappen-proces.
LEI-nummer aanvragen
Ons doel is om de LEI-nummer aanvragen procedure snel, eenvoudig en efficiënt te maken. Volg het onderstaande drie-stappen-proces om een LEI aan te vragen.
1. Vul de lege vakjes in op het LEI aanvraagformulier.
In de meeste gevallen worden de bedrijfsgegevens automatisch verkregen uit de databank van de Kamer van Koophandel (KVK). Als de entiteit nog niet geregistreerd is maar toch een LEI-code nodig heeft, dan zullen wij u vragen aanvullende documenten te verstrekken.
2. Dien uw LEI-nummer aanvragen in en betaal met credit card of via een PayPal-account.
3. Uw gegevens zullen ter validatie verstuurd worden en het LEI nummer zal per e-mail naar u worden verzonden.
Als de verstrekte gegevens onjuist zijn of als de rechtspersoon niet kan worden geïdentificeerd uit de openbare databanken, zullen wij contact met u opnemen om de verstrekte informatie te controleren.
Wat gebeurt er als de Rechtspersoon niet is geregistreerd?
De meeste ondernemingen of entiteiten zijn geregistreerd bij een of meerdere registratie-instanties. Een registratie-instantie kan een officieel handelsregister zijn zoals de KVK of de Belastingdienst.
Als de entiteit niet geregistreerd is maar toch een LEI nodig heeft, upload dan een document bij het indienen van uw LEI aanvraag. Dit document kan een trustakte, een registratie bij de belastingdienst of een contract zijn.
Kan ik een LEI nummer aanvragen als ik geen wettelijke vertegenwoordiger ben van de onderneming?
Ja, u kunt een LEI aanvragen zelfs als u niet de Wettelijke Vertegenwoordiger bent van de onderneming. Wij zullen echter contact met u opnemen om een Machtigingsformulier door de wettelijke vertegenwoordiger van de onderneming te laten ondertekenen. Wij zullen dit Machtigingsformulier per e-mail versturen en u kunt het ondertekende formulier inscannen of u kunt een foto nemen met uw mobiele telefoon.
Kan ik een LEI aanvragen zelfs als de onderneming in een ander land geregistreerd is?
Ja, u kunt een aanvraag indienen voor een onderneming in een ander land. Gelieve de LEI aanvraag in te vullen met de gegevens zoals deze zijn geregistreerd in het lokale handelsregister. Daarna kunnen wij de validatieprocedure van het betreffende register voltooien.
Mijn onderneming is eigendom van een andere onderneming – wat en wanneer moet ik dit melden?
Volgens de regels van het GLEIF, zijn rechtspersonen bevoegd om informatie over de moedermaatschappij en de hoofdmoedermaatschappij te verstrekken. Het feit dat een onderneming gedeeltelijk of geheel eigenaar is van de aandelen van een andere onderneming is niet voldoende om het een moedermaatschappij te maken.
Een moedermaatschappij moet enkel gerapporteerd worden als:
- De moedermaatschappij MEER DAN 50% van de dochteronderneming bezit.
- EN de moedermaatschappij de financiële resultaten in haar jaarverslag consolideert.
Als de dochteronderneming eigendom is van de moedermaatschappij, maar de moedermaatschappij de resultaten niet consolideert dan is er volgens de GLEIF voorschriften geen moeder/dochter relatie.
Welke informatie moet ik verstrekken als de Rechtspersoon eigendom is van een andere onderneming en de jaarrekeningen zijn geconsolideerd?
- Naam en adres van de moedermaatschappij
- Eerst bekende datum van de relatie
- Verslagperiode (van het laatste geconsolideerde jaarverslag)
- Bewijs van consolidatie. Momenteel is het enige nauwkeurige bewijs van consolidatie het laatste geconsolideerde jaarverslag van de moedermaatschappij.
Wat als ik deze informatie niet kan verstrekken?
Als de Rechtspersoon geen relaties heeft of ze niet kan rapporteren tijdens de aanvraag van een LEI nummer, dan moet een van de volgende redenen worden aangeduid:
- Natuurlijke Personen: Er bestaat geen moedermaatschappij volgens de gehanteerde definitie omdat de entiteit wordt bestuurd door een natuurlijke persoon of personen zonder enige intermediaire rechtspersoon die voldoet aan de definitie van boekhoudkundig geconsolideerde moedermaatschappij.
- Niet-geconsolideerd: Er bestaat geen moedermaatschappij volgens de gehanteerde definitie, omdat de entiteit wordt bestuurd door rechtspersonen die niet onderworpen zijn aan de verplichting om een geconsolideerde financiële verslaggeving op te stellen.
- Onbekende Persoon: Er bestaat geen moedermaatschappij volgens de gehanteerde definitie gebruikt door de Legal Entity Identifier Foundation, omdat er geen persoon bekend is die de entiteit bestuurt (bijvoorbeeld, diversificatie van aandeelhouders).
- Juridische Obstakels: Obstakels in de wetgeving of regelgeving van een rechtsgebied waardoor het verstrekken of het publiceren van informatie wordt verhinderd. De entiteit kan geen moedermaatschappij publiceren in de Global LEI Code database.
- Geen Toestemming De toestemming van de moedermaatschappij was noodzakelijk onder het geldende rechtskader en de moedermaatschappij gaf geen toestemming of kon niet gecontacteerd worden.
- Wettelijk Bindende Verplichtingen: Wettelijk bindende verplichtingen (anders dan de wet- of regelgeving van een rechtsgebied) zoals artikelen die gelden voor de rechtspersoon of een contract, verhinderen dat informatie kan worden verstrekt of gepubliceerd.
- Schade Niet Uitgesloten De dochteronderneming heeft getracht om de moedermaatschappij te raadplegen over de rapportage van informatie van de moedermaatschappij, maar kon de afwezigheid van schade niet bevestigen op een manier die aansprakelijkheidsrisico‘s voor de dochteronderneming op passende wijze kan voorkomen.
- Schade door Openbaarmaking Openbaarmaking van deze informatie zou schadelijk zijn voor de rechtspersoon of de betreffende moedermaatschappij. Dit omvat redenen die over het algemeen aanvaard worden door overheidsinstanties in soortgelijke omstandigheden op basis van de verklaring van de entiteit.
Wat is het verschil tussen een moedermaatschappij en een hoofdmoedermaatschappij?
Moedermaatschappij – De eerst gekende moedermaatschappij die de financiële rekeningen van de dochteronderneming consolideert.
Hoofdmoedermaatschappij – de uiteindelijke consolidatiepartner van de dochteronderneming en moedermaatschappij.
Een voorbeeld:
- Onderneming LEI Register vraagt een LEI nummer aan.
- Onderneming LEI Register is eigendom van Legal Entity Identifier LTD (>50%) en het consolideert de resultaten van LEI Register.
- Onderneming Legal Entity Identifier LTD is eigendom van LEI Code LTD (>50%) en LEI Code LTD (>50%) is eigendom van Ultimate LEI Code Parent Holding LTD.
Dochteronderneming – LEI Register
Directe Moedermaatschappij – Legal Entity Identifier LTD
Hoofdmoedermaatschappij – Ultimate LEI Code Parent Holding LTD
Welke gegevens worden opgenomen in het LEI nummer dossier
LEI gegevens bestaan uit 2 niveaus.
LEI Nummer Niveau 1-gegevens: algemene informatie over de rechtspersoon. Antwoord op de vraag wie is wie?
- Juridische Naam
- Alternatieve of Vorige Entiteitsnamen
- Waar de onderneming is geregistreerd
- KvK-nummer van de entiteit in het register
- Rechtsgebied
- Rechtsvorm
- Status (Actief, Uitgefaseerd, Samengevoegd, Ontbonden)
- Adressen (Officieel en Hoofdzetel)
Details van de LEI registratie
- Datum van registratie
- Laatste update – wanneer werden de LEI gegevens het laatst bijgewerkt?
- Status – Uitgegeven – Vervallen – Uitgefaseerd – Geannuleerd – In afwachting van Archivering
- Volgende Verlengingsdatum – wanneer de LEI gegevens moeten worden verlengd om de LEI actief te houden
- LEI uitgever – de LOU die de huidige beheerder is van deze LEI
Meer informatie over gegevens van LEI Niveau 1-gegevens.
LEI nummer Niveau 1-gegevens: Wie is eigenaar van Wie?
Informatie over de relatie tussen moedermaatschappij – dochtermaatschappij – hoofdmoedermaatschappij. Het bevat ook uitzonderingen als Niveau 2 gegevens niet werden gerapporteerd.
Meer informatie over LEI nummer niveau 2-gegevens